O viață fără anxietate cu ajutorul Meditatiei

Trăim oare în prezent într-o eră a anxietății? Suntem afectați atât de profund de situația actuală a lumii și de propria noastră viață încât să fim mai predispuși la dezvoltarea acestei probleme emoționale? Și, dacă da, ce legătură are meditația cu acest fenomen? Un factor major care contribuie la apariția anxietății este stresul, cele două fiind strâns legate. În unele cazuri, niveluri ridicate de stres pot intensifica anxietatea sau chiar declanșa atacuri de panică. Așa a fost și în cazul meu, când la un moment dat, datorită stresului foarte mare, am ajuns să sufăr de anxietate și atacuri de panică. 

Ce este anxietatea? 

Anxietatea poate fi descrisă ca fiind o frică anticipativă legată de pericole sau evenimente negative din viitor, însoțită de trăiri disforice și simptome de tensiune musculară. 

Legătura dintre anxietate și meditație 

Anxietatea poate deveni un lucru serios și o boală în toată regula. În afară de medicație și terapie, aceasta poate fi ameliorată și vindecată prin practicarea meditației. 

De ce? 

În primul rând, există o opoziție interesantă între cele două trăiri. Anxietatea te face să te îngrijorezi cu privire la evenimentele din viitor, generând gânduri care provoacă neliniște, în timp ce meditația te ancorează în prezent și te ajută să te concentrezi pe aici și acum

Meditația reduce activitatea excesivă a minții. Căci, atunci când simțim anxietate, ce se întâmplă de fapt? Aceasta nu apare din senin, ci este rezultatul unor gânduri repetate. Ne imaginăm diverse scenarii posibile și construim în mintea noastră situații ipotetice negative. Toate acestea generează un flux nesfârșit de gânduri legate de lucruri rele care s-ar putea întâmpla. Intrăm într-un cerc vicios gânduri negative -> emoții negative -> senzații negative -> gânduri negative. Datorită gândurilor negative și stresului continuu, corpul este dat peste cap (experimentăm senzatii foarte neplacute precum tensiunea musculară, ritmul cardiac accelerat, dificultățile de respirație) și devine la rândul lui un generator de mai multe gânduri negative și panică.

Meditația ne ajută să ieșim din acest cerc vicios, să lăsăm aceste gânduri și senzatii să vina și să treacă, așa cum norii trec pe cer, fără să le analizăm sau să le dezvoltăm excesiv. Ne așezăm într-o poziție confortabilă și trăim prezentul așa cum este el. Ne observăm gândurile și senzațiile din corp fără să le judecăm în vreun fel. Dacă dorești poți practica chiar acum - click aici (3min). 

Ce beneficii are meditația asupra anxietății? 

Simptomele fizice ale anxietății, precum tensiunea musculară, ritmul cardiac accelerat și dificultățile de respirație, sunt ameliorate. În plus, meditația îmbunătățește concentrarea, claritatea mentală și rezistența la stres, ajutând persoanele să rămână mai calme în situații tensionate. Un alt beneficiu important este îmbunătățirea calității somnului, deasemenea stimulează producția de serotonină și endorfine, contribuind la o stare generală de bine și echilibru emoțional. 

Am suferit de anxietate cu atacuri de panică, iar practica regulată a meditației m-a ajutat să trec peste această perioadă foarte grea. Medicamentele m-au ajutat să-mi calmez simptomele fizice și să mă liniștesc dar nu-mi regăseam speranța că voi reuși să scap de această boală definitiv, și că voi putea să renunț vreodată la medicamente. Practica regulată a meditației m-a ajutat să mă ancorez în prezent și să realizez că gândurile și senzațiile foarte neplăcute pe care le experimentam doar veneau și treceau, ca și norii pe cer. Am descoperit că între aceste gânduri și senzații, există în mine o oază de pace și seninătate.

Sunt recunoscător că am trecut prin această suferință care m-a împins să caut soluții dincolo de înțelegerea mea de atunci. M-a ajutat să mă cunosc mai bine și să cresc. Am descoperit că nu sunt doar mintea (gândurile) și corpul meu, ci sunt și cel care le observă. Nu sunt doar norii, ci sunt și cerul. 

Previous
Previous

Budismul Zen: Filosofia care îți poate schimba viața 

Next
Next

Meditația Zen: Ce este și cum să practici Zazen?