Exercițiu de meditație
A fi tu însuți
“Trebuie să ne recunoaștem starea fundamentală.
Natura fundamentală a minții poate fi simțită direct, doar permițându-i minții să se odihnească în mod firesc, așa cum e. Așadar, să încercăm un scurt exercițiu de odihnire a minții.
Mai întâi, adoptați o poziție confortabilă, în care coloana e dreapta, corpul relaxat și ochii deschiși. După aceea, lăsați-vă mintea să se odihnească pur și simplu timp de trei minute. Relaxați-vă mintea, ca și cum tocmai ați îndeplinit o sarcină de durata și dificilă. Orice s-ar întampla, dacă apar gânduri sau emoții, dacă observați vreun disconfort fizic, dacă sunteți conștienți de sunetele sau de mirosurile din jur, ori mintea vă este complet goală, nu va îngrijorați. Ceea ce se întâmplă — sau nu se întâmplă — face parte din exercițiul prin care îi permiți minții să se odihnească. Așadar, doar odihniți-vă, fiind conștienți de ceea ce vă trece prin minte...Doar odihniți-vă...Doar odihniți-vă ...
După ce se termină cele trei minute, întrebați-vă: cum a fost experiența? N-o judecați; nu încercați s-o explicați. Revedeți ce s-a întâmplat și cum v-ați simțit. Poate ați trăit o scurtă senzație de pace sau de libertate. Asta e bine. Sau poate ați fost conștienți de un milion de gânduri, sentimente și senzații. Și asta e bine. De ce? Pentru că, în oricare caz, atâta timp cât ați rămas conștienți de ceea ce gândeați sau simțeați, ați avut o imagine directă a minții dumneavoastră în timp ce-și îndeplinea funcțiile sale naturale.
Dați-mi voie să vă încredințez un mare secret. Orice ați simțit atunci când vă îndreptați atenția asupra oricărui aspect din mintea dumneavoastră, în orice moment dat, aceasta este meditație. A te odihni pur și simplu în acest fel este o experiență a minții naturale. Singura diferență dintre meditație și procesul zilnic, obișnuit, al gândirii, al simțirii și al senzației constă în folosirea simplei stări de conștiență care apare atunci când îți lași mintea să se odihnească pur și simplu — fără a urmări gândurile sau a fi distras de sentimente sau senzații.”
din cartea “Bucuria de a trăi”, de Yongey Mingyur Rinpoche, Eric Swanson
Sunt foarte recunoscător lui Yongey și tuturor celor care au contribuit la apariția acestei cărți. După ce am citit-o, am început să practic meditația și de atunci viața mea a început să se transforme. Am reușit să-mi descopăr natura fundamentală și să-mi regăsesc pacea și bucuria de a trăi.
Practic meditația de 15 ani și recomand tuturor această practică. Dacă ai nevoie de sprijin și ghidare pentru a-ți construi o practică de meditație sunt aici pentru tine.